Planera inredningen dit du flyttar
Det är oftast en rolig sak när man flyttar. Du kanske ska flytta hemifrån för första gången. Sådant är både väldigt pirrigt, men samtidigt spännande. Ska du studera? Eller du kanske har fått ditt första jobb och vill bo i en egen lya? Du kanske ska flytta ihop med din kärlek? Det är en underbar känsla att var förälskad och vad är roligare än att flytta ihop med den man vill spendera all ledig tid med? Ni kanske blir fler i familjen och behöver en större bostad? Då vill man ha fler rum, man vill kanske ha större kök, större badrum, nya möbler? Eller så är man beredd att flytta isär? Då är det en hel del att ordna med, vem som ska ha vad och vilka möbler. Oavsett orsaken till flytten finns det några ljusglimtar som kan vara roliga att tänka på och det är, hur man vill göra i den nya bostaden.
Ju mer detaljerat du planerar desto finare blir det. När det kommer till inredning, kan du ”inreda” redan i förväg. Du behöver inte vara på plats. Antagligen har du varit i det nya stället redan innan. Du vet hur det ser ut. Om du önskar kan du få planritningen och ser exakta mått på allt i bostaden. Då kan du med hjälp av planritningen mäta ut dina möbler och ”möblera” i förväg. Här får du några tips på hur du kan planera inredningen i det nya huset.
1. Börja med ett moodboard
Så gör proffsen. Här är det bara på idéstadiet. Samla alla idéer som du kommer på. Låt dig inspireras av tyger, bilder från kataloger och visualisera vad det är du önskar av möbler, tapeter och gardiner och mattor. Be att få tygprover på et som du funderar på att inreda med. Klipp ut bilder på de möbler som du funderar på att skaffa. Lägg ihop tyger, bilder på möbler och se om de passar ihop. Du kan göra ett litet kollage om det är olika material och möbler som du funderar på.
2. När du möblerar, våga möblera mitt i rummet
En klassisk vardagsrumsinredning är att placera två soffor mot varandra med ett soffbord mellan dem. Placera en bokhylla med TV på den ena sidan om möblemanget och till exempel en tevagn på den andra sidan. I arbetsrummet kan du prova att placera skrivbordet en bit ifrån väggen, varför inte i mitten av rummet, eller nära ett fönster? Du får en känsla av att rummet är större om du väljer att placera skrivbordet en bit från väggen.
3. Satsa alltid på bra lampor
En bra belysning är a och o när det kommer till en bra inredning. Belysningen i ett rum är väldigt viktigt för intrycket av det. Ha inte för starka lampor mitt i rummet. Satsa på tvärtom, en lampa med svag belysning mitt i rummet (kristallkrona, eller en lampett) och sedan starkare mindre lampor till exempel i bokhyllan, en golvlampa, eller lampor i fönstret.
4. Fokusera rummet till exempel på en tavla
Våga accentuera en tavla eller en intressant fondvägg i ett rum. Möblera då resten av rummet i en diskret färg. Att göra det ger hela huset en intressant detalj. Tänk också på färgval. Antingen låter du samma färg gå i resten av huset, eller så satsar du på olika färger i de olika rummen. Då kan det vara roligt att leka med färger som ”det röda rummet”, ”det blå”, ”gröna” eller ”det gula rummet”. Man måste inte bryta av de olika rummen med så starka färger. De kan gå i dova nyanser, men ändå med egna färger i varje rum. Till exempel, om du vill ha en vit eller grå ton i väggarna, kan du måla dörrarna i de olika färgerna och inreda med samma färger i gardiner, kuddar, möbler och så vidare. Då kan du bilda ihop ditt hem med samma grundfärg i alla rum, men låta detaljerna gå i samma färg i de olika rummen.
Flytta innebär oftast en nystart. Att få inreda det nya hemmet kan göra det lättare och roligare att genomföra förändringen, oavsett orsaken till att du flyttar. När du flyttar är det några moment som du alltid behöver genomföra flytten på:
1. Packa alla saker
Bland det första du bör göra är att packa. Börja så snart du bara kan och gör lite i taget så att du verkligen får allt packat och inte har kvar en massa saker som höger kvar på väggar eller i garderober på själva flyttdagen.
2. Boka flyttbil, bär- eller flytthjälp
Så snart du vet inflyttningsdatum bör du boka flyttbil, eller om du får låna en flyttbil. Oftast får man ju veta flyttdatum minst tre månader i förväg. Det är bra att slippa oroa sig för att inte ha en flyttbil på just det datum du vet att du kan flytta in. Det är många fler som säkert ska flytta just det datum du ska flytta.
3. Genomför själva flytten
När själva dagen är inne för flytten, är det bra att stiga upp tidigt. Packa ner det sista. Hämta bilen. Samla dem som ska flytta och ge så mycket information som bara är möjligt: adress, var de olika möblerna och flyttlådorna ska vara i den nya bostaden. Dela ut extra nycklar och så vidare. Avsluta flytten med trevligt restaurangbesök, om du har fått hjälp av vänner och släkt.
4. Flyttstäda
Sedan kommer alltid det sista momentet i flytten och det är flyttstädningen. Den kommer du sällan ifrån, om det inte är så att du anlitar ett proffs på flyttstädning. Gör du det, slipper du oroa dig för den biten. Det ställs nämligen mycket högre krav på flyttstädningen än på veckostädning. Allt ska verkligen rengöras, från golv till tak, förråd, balkong och, eller altan. Om du inte känner till någon flyttfirma kan du alltid googla flyttstädning Linköping, om det är så att det är därifrån du flyttar. Annars skriver du flyttstädning och sedan den ort som du flyttar från, eller i.
Andra inlägg
- Flyttfirma i Skåne – trygg flytt för alla
- Ta hjälp med flytt och städ när tiden inte räcker till
- Smidiga flyttar med en flyttfirma i Kristianstad
- Anlita en flyttfirma i Göteborg – för en enkel och bekymmersfri flytt
- Så fixar du smart förvaring med begagnade hyllställ
- Flyttfirma i Kristianstad – mer än bara ett lyft
- Slipp stressen genom att anlita en flyttfirma i Stockholm
- Flyttfirma Lund - var noga med valet
- Kontorsflytt - vanliga frågor inför flytten
- Dödsbo i Stockholm - Effektiv hjälp under känsliga stunder